maanantaina, elokuuta 11, 2008

20 vuotta formaalia koulutusta

Koulun alku on aina yhtä toiveikas tapahtuma. Pieniä koululaisia tuli tänään vastaan uudet reput selässä. Itsekin innostun aina siivoamaan pöytäni ja järjestelemään koulutarvikkeet ojennukseen.

Tämä koulunalku on oikein juhlavuosi. Aloitin kouluni 20 vuotta sitten Eläintarhan ala-asteella Helsingissä. Silloin päivämäärä ei varmaan ollut 11.8. mutta tarvittaessa voin juhlia tätä vaikka koko viikon, että osuu sitten oikeallekin päivälle. Ensimmäisestä koulupäivästä lähtien olen pitänyt koulusta ja opiskelusta. Äiti sanoi sillon aikoinaan, että sitä koulunkäyntiä sitten riittää. En tiedä, tiesikö äitikään, että näin pitkään.

Yhteensä olen siis istunut koulunpenkillä 20 vuotta ja opetellut sinä aikana lukemaan, laskemaan, derivoimaan, estimoimaan, kirjoittamaan akateemista tekstiä englanniksi, opettamaan muita ja paljon paljon muuta. Onneksi on näistä tekemisistä muutama todistuskin tallessa lipaston laatikossa. Vielä yksi tutkinto (tai ehkä kaksi tutkintoa) olisi tarkoitus saada kasaan.

En ole kuitenkaan ihan varma, onko järkeä opiskella 20 vuotta. Alan olla myös kohtuullisen vakuuttunut, että pikkuhiljaa voisi tämä formaali tutkintotavoitteinen koulutus riittää. En tosin tiedä, saako tällä määrällä koulutusta enää mitään töitä. Haluaisin välillä kokeilla vaikka henkilöstökoulutusta tai kansalaisopistoa.

No joo. Tällä viikolla kuitenkin juhlitaan tätä 20-vee virstanpylvästä – työn eli opiskelun merkeissä ja ehkä vähän muutenkin…

Ei kommentteja: