keskiviikkona, lokakuuta 01, 2008

tiedettä ja tutkimusta, Mattilanniemi

Joskus minäkin joudun yliopistolla perimmäisten kysymysten äärelle.

Viime perjantaina selvisi, että Akatemia oli suosiollinen. Proffan johdolla väsätty tutkimushanke korkeakoulutuksesta ja alueiden kehityksestä sai ihan kivan määrän rahaa. Emme pitäneet rahantuloa kovin todennäköisenä, joten olemme lähinnä päivitelleet päätöstä. Voihan se olla, että erinäisistä paloista kasattu hakemus näyttää ulkopuolisen silmin kokonaisuudelta.

Saimme tänään JSBE-seminaariimme vieraaksi professori Juuso Välimäen Helsingistä. En tiedä, voisiko ihminen näyttää enempää kansantaloustieteilijältä. Seminaariesitys käsitteli dynaamista moral hazardia ja siinä esiintyivät muun muassa päämies, agentti, Bellmanin yhtälö, kaksoisveemato ja aikaderivaatta. Vaikka malli oli kuulemma yksinkertaisin mahdollinen, en ymmärtänyt kovin paljon. Ilmeisesti teoreettista harrastusta eli mikron ja makron kursseja pitäisi olla ihan jokaiselle jatko-opintovuodelle, että pysyisi edes vähän kärryillä.

Pääsin myös itse opettamaan, kun metodiopintojen harjoitukset alkoivat. Yritin vakuuttaa opiskelijoille, että kaikenlainen menetelmäosaaminen on tärkeää, koska elämässä ja työelämässä voi tulla vastaan muutakin kuin ekonometriaa. Seuraavilla kolmella kerralla teemme harjoitustehtäviä ja arvioimme vanhoja seminaaritöitä.

Aloitimme tänään myös syksyn jatko-opintoseminaarin. Aion esitellä jatko-opintoseminaarissa marraskuun lopulla väitöskirjani kokonaisuutta. Se oli proffankin mielestä hyvä idea. Olen itsekin hieman yllättynyt, miten hyvin erilliset tutkimuspaperit ovat loksahtaneet yhteen pakettiin. Saa nähdä, onko seminaariyleisö samaa mieltä kanssani.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Onnittelut rahoituksesta!