Eilen ja tänään järjestetään perinteinen kesäseminaari. Laimeista odotuksista huolimatta seminaarin sisältö on ollut varsin mielenkiintoinen.
Olin eilen kuuntelemassa työmarkkinasessiota ja oma esitykseni oli aluetaloussessiossa. Molemmissa oli mielenkiintoisia tutkimuksia: vähimmäispalkka, viennin aloittaminen ja lopettaminen ja aluekehitys pitkällä aikavälillä. Jukan matching-paperia kommentoitiin nerokkaasti: ”Miten voit olla varma, että tää sun malli on oikea?” Mun esitys vastavalmistuneiden maistereiden muuttoliikkeestä meni ihan hyvin ja sain runsaasti hyviä kommentteja. Kiitos niistä!
Seminaarin ykköspuhujana oli valtiosihteeri Raimo Sailas. En ole Sailasta ikinä ennen nähnyt livenä, joten odotukset olivat korkealla. Sailas oli kyllä yllättävän vaikuttava puhuja ja hänen teesinsä ja perustelunsa kyllä upposivat meikäläiseen. Jos Sailaksen ennustama maailmanloppu (eli pysyvä alle 2 % talouskasvu) toteutuu, on kyllä lähestulkoon ihan sama, miten vastavalmistuneet maisterit muuttavat.
Sailas sivusi myös lempiaihettani eli pitkiä opiskeluaikoja. Hän ei ole edelleenkään tajunnut, että opiskelijat eivät opiskele huvikseen vuosikausia. En käsitä, millä logiikalla opiskelijat olisivat niin epärationaalisia, että kituuttavat mieluummin muutaman sadan euron opintotuella kuin saavat palkkaa. Noh, ehkä Sailas on hieman tarkastanut linjaansa, koska sanoi, että eräs osa ongelmaa ovat välivuodet ennen yliopistoon tuloa:
”Kaikkien pitäisi pitää välivuosi mutta vain yksi, koska se merkitsisi 2 vuoden parannusta nykytilaan.”
Iltariennot, cocktailit ja risteily jäivät tänä vuonna (taas!) väliin. Tänään kommentoin vielä Tuomon tutkimusta, joten seminaari jatkuu.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Sailas on muuten sanonut tuota samaa asiaa jo monta vuotta. Itse muistan pari vuotta sitten viimeksi kuulleeni häneltä tuon välivuosikommentin.
Mä olen kyllä samaa mieltä tuosta opintojen venymisestä. Sellaisella opiskelijalla on melko poikkeavat arvot, joka voisi opiskella ja valmistua ja mennä töihin, mutta ei niin tee, koska saahan sitä selvästi toimeentulotukea alempaa opintotukea. Sellainen ei ole mitään rationaalista käytöstä. Joten ilmeisesti työmarkkinat, yhteiskunta tai jokin tekee pitkistä opiskeluajoista rationaalisia, ei kuitenkaan laiskuus.
Lähetä kommentti