maanantaina, joulukuuta 01, 2008

tutkimusta ja alkoholitutkimusta

On ollut pari viikkoa hieman kiireisempää, joten on jäänyt päivittäminenkin vähän väliin. Kiireen syynä on ollut kaks asiaa (tai oikeastaan kolme): englanninkielinen luento ja esitys jatko-opintoseminaarissa. (Ja sen lisäksi on tullut vähän matkusteltua välillä Helsinki-Tampere-Nokia-Espoo-Kuopio.) Tässä on nyt pientä koontia viime parin viime viikon tapahtumista. European Christmas partysta ja auditoinnista raporttia myöhemmin.

Olen aika monta vuotta renkuttanut, että meidän pitää laittaa pystyyn kurssi, jossa luennoidaan ihan näistä meidän omista tutkimusaiheista. Nyt viimein sen saimme, kun Topics in spatial labour markets -kurssi alkoi. Kurssi luennoidaan englanniksi ja sen sisältö on oikein mielenkiintoinen - ainakin luennoitsijoiden mielestä. Oma luentoni käsitteli muuttoliikettä, erityisesti korkeakoulutettujen ja perheiden muuttoliikettä. Jännitin etukäteen kohtalaisesti, koska en oo ennen luennoinu englanniksi. Opiskelijat ilmeisesti saivat kuitenkin selvää jutuistani ja luennolla syntyi jopa keskustelua. Huh.

Jatko-opintoseminaari jännitti vähintään yhtä paljon. Tarkoitukseni oli saada yleisö vakuuttuneeksi, että jutuistani saa väitöskirjan kasaan. Olin esitystä varten (ja tietysti myös koko väikkäriä varten) kasannut jo teoriataustaa ja miettinyt kokonaisuutta. Sain ilmeisesti päässäni olevan sekasotkun järjestettyä paperille niin että proffien mielestä siitä tulee väitöskirja. Huh. Nyt mun vain tehdä aikataulu väitöskirjan loppu”metreille”. Hih, aikataulu kyllä aina onnistuu mutta täytyy ehkä hieman tehdä töitäkin, että pysyy aikataulussa.

Olinkin jo odotellut legendaarisen alkoholitutkimuksen jatkokyselyä. Yliopistolla on siis meneillään alle 35-vuotiaille työntekijöille suunnattu kysely aiheesta. Jatko-osa osui kohdalleni viime viikolla ja oli aivan yhtä hauska kuin viimeksi: ”Alkoholin juominen alle riskirajan (= 3 annosta!) on ajanhukkaa” - pitääkö paikkansa? Kyselyn lopuksi kysyin haastattelijalta, että mitä ihmettä te oikein tutkitte. Selvisi, että he eivät varsinaisesti tutki alkoholinkäyttöä vaan asenteita. Ihmettelin kysymysten muotoiluja ja minulle kerrottiin, että ne ovat hankalia, koska niiden pitää sopia sekä raittiille että juopolle. Noh, mielestäni kysymys: ”Kuinka paljon olet valmis ponnistelemaan pitääkseni alkoholinkäyttösi alle riskirajan (= 3 annosta!)?” ei varsinaisesti sovi kummallekaan. Noin luonnostaan vähän alkoholia käyttävien ei kai tarvitse ponnistella ja meidän muiden ei tulisi mieleenkään ponnistella.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, että sitä pikkujouluraporttia minä vaan...

TH kirjoitti...

Alkoholitutkimuksen tiimoilta vastailin itsekin tutkijan kysymyksiin puhelimessa, ja yritin muistella, montako annosta alkoholia tuli ystävien ja sukulaisten paheksuvasta kannustuksesta ja muista motivaatiotekijöistä huolimatta juotua neljä viikkoa sitten.

Koska juodessani lasin viiniä ravintolassa koen nimenomaan tärkeänä, että juonkin hei nyt annoksen alkoholia, ja koska tässä etanoliobsessiossani kirjaan kaiken viinanjuontini Exceliin vähän kuin himohiihtäjä nielemänsä latukilometrit, saatoin ilmoittaa tutkijalle määrän puhtaana alkoholina laskettuna 4 desimaalin tarkkuudella.

Poliisi ei valitettavasti enää päästä minua asemalle tunnittaiseen, tarkkuusalkometrillä tehtävään humalatilaseurantaan, joten tältä osin tilastoni on nykyään netistä tilatun kotimittarin varassa. Pahoittelin tutkijalle tästä aiheutuvaa virhettä, mutta onneksi kyseessä on asennetutkimus, joten hänkin oli huomattavasti kiinnostuneempi mittaustaulukkoni "muita huomioita" -kohdan laadullisesta analyysistä.

Onneksi kysely tuli juuri ennen kaksien pikkujoulujen ja yksien 30-vuotissynttäreiden putkea, joten muistin taas pohtia, olenko täysin vai jokseenkin samaa mieltä siitä, että saunaoluen (5.8%), glögin (15% ennen lämmitystä) tai kuohuviinin (13.5%) nauttimiseen minut painosti nimenomaan työyhteisö, kaverit ja sukulaiset, tässä järjestyksessä.

Vaikkei sitä suoraan kysyttykään, kuvailin lopuksi myös asennettani puolison hakkaamisen lopettamista kohtaan, sekä yritin muistella, kumpi jätti lyömättä ensin ja miksi.