maanantaina, syyskuuta 15, 2008

Yliopistouudistus ja tieteentekijä -seminaari, C1

Tieteentekijöiden liiton ja Jyväskylän yliopiston tieteentekijöiden seminaari "Yliopistouudistus ja tieteentekijä" oli viimein tänään, huh. Olemme järjestelleet (tai lähinnä minä olen järjestellyt) seminaaria jo hyvän aikaa. Onneksi se oli viimein tänään ja huomenna mietin muita juttuja.

Seminaari alkoi liiton puheenjohtajan Ragna Rönnholmin avauspuheenvuorolla, jossa käytiin lyhyesti läpi tieteentekijän kannalta keskeisimmät kipupisteet yliopistolakiluonnoksessa: virkasuhteista työsuhteisiin ja hallituksen siirtyminen ulkopuolisten käsiin.

Professori Jussi Välimaa jatkoi mielenkiintoisella puheenvuorolla, joka alkoi melkein muinaisista roomalaisista. Opin, ettei yliopiston yhteiskunnallinen palvelutehtävä ole mikään uusi juttu.

Seuraaavana vuorossa oli vararehtori Timo Tiihonen. Pidän hänen puheenvuorostaan paljon, vaikka muut valittivatkin, ettei hän ottanut mihinkään kantaa. Puheenvuoro olikin ensimmäinen analyyttinen puheenvuoro yliopistouudistuksesta, joten se nousi turhauttavan juupaseipästelyn yläpuolelle. Tiihonen analysoi muutosta yliopistoissa ja totesi, että Jyväskylän yliopisto on kyllä muuttunut jo aika paljon ennen tulevaa lakiakin.

Aiemmat puhujat saivat paneelikeskusteluun seurakseen vielä Henna Virkkusen ja Tuula Peltosen. Erityisesti pidin siitä, että he olivat paikalla. Yliopistoporukalla voimme jauhaa uudistuksesta vaikka maailman tappiin ilman kummenpia tuloksia, koska päätökset tehdään oikeasti muualla. Henna ja Tuula saivat kuulla ajatuksiamme ja me kuulimme ajankohtaista tietoa eduskunnasta.

Seminaarin päätteeksi saimme vielä skumppaa, joka maistuikin tämän projektin päätteeksi.

Ei kommentteja: